Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Türkiye’deki en riskli fay hatlarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Kutoğlu, Pamukova-Geyve hattı, Gemlik Körfezi, Bandırma ve İzmir çevresinin büyük depremler açısından en tehlikeli bölgeler olduğunu belirtti.
Milattan Önce 222 Yılından Günümüze Depremler İncelendi
Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, uydu verileri ve uzay teknolojileri kullanarak geçmişten günümüze kadar gerçekleşen depremleri incelediklerini belirtti. Kutoğlu, “17 Ağustos depremiyle birlikte Gölcük’ten Düzce’ye kadar uzanan fay hattındaki enerjinin büyük ölçüde boşaldığını ve bu hatta 200-250 yıl boyunca aynı büyüklükte bir deprem beklenmediğini” ifade etti.
En Riskli Faylar Nerede Bulunuyor?
Türkiye genelinde en riskli fay hatlarına dikkat çeken Prof. Dr. Kutoğlu, şu bölgelerdeki fay hatlarının yüksek gerginlik seviyesine sahip olduğunu belirtti:
- Pamukova-Geyve Hattı: Sakarya’nın güneyinde yer alan bu fay hattı, Türkiye’nin en tehlikeli fayları arasında gösteriliyor.
- Gemlik Körfezi: Güneyde yer alan Gemlik Gölü’nden geçen fay hattı da ciddi bir tehlike barındırıyor.
- Bandırma ve İzmir Çevresi: Bandırma hattı ve İzmir-Manisa çevresindeki fay hatları da yüksek gerginlik biriktirmiş durumda. Özellikle İzmir çevresindeki faylar, geçmiş büyük depremlerden bu yana tehlike arz ediyor.
Marmara Denizi'ndeki Fay Hatları Daha Sonra Geliyor
Prof. Dr. Kutoğlu, Marmara Denizi içerisindeki fay hatlarında da gerginlik seviyesinin yüksek olduğunu ancak en büyük tehlikenin Pamukova-Geyve hattı, Gemlik Körfezi, Bandırma ve İzmir çevresinde olduğunu vurguladı. Marmara Denizi'ndeki gerginliklerin ise bu bölgelerden sonra geldiğini belirtti. Kutoğlu, bu fayların uzunluklarına baktıklarında, en az 6 büyüklüğünde depremler üretebileceğini dile getirdi.